Η εικόνα πίσω από τον τίτλο αποτελεί έργο του Θεόφιλου Κεφαλά - Χατζημιχαήλ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Μπαρμπαρόσα. Ο Έλληνας που έγινε μουσουλμάνος πειρατής. Οργάνωσε τον στόλο του Σουλεϊμάν και έγινε ο μακελάρης του Αιγαίου


Το ωκεανογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» που πετούσε το 2015 στην θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ πήρε το όνομά του από τον τρομερό πειρατή Μπαρμπάρσοσα. Ο Μπαρμπάροσα και ο Πίρι Ρέις, το όνομα του οποίου έχει και ένα άλλο ωκεανογραφικό σκάφος που είχε εμπλακεί στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987, θεωρούνται οι ιδρυτές του οθωμανικού στόλου. Ο Μπαρμπαρόσα γεννήθηκε το 1475 και μεγάλωσε στο χωριό Παλαιόκηπος της Μυτιλήνης, στον κόλπο της Γέρας. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και κατάγεται από τη Βόρεια Επειρο. Το όνομα του ήταν Ιακώβ και όταν εξισλαμίστηκε έγινε Γιακουμπ. Παντρεύτηκε την Κατερίνα, χήρα και κόρη του ιερέα και έκαναν έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Τα αγόρια εξισλαμίστηκαν, ενώ οι κορίτσια παραμένουν χριστιανές και λέγεται ότι έχουν απογόνους μέχρι και σήμερα στην Μυτιλήνη. Ο πρώτος άγγελος ήταν ο Άρης ή Αρούζ ή Χουρούζ και άλλος ονομαζόταν Χρήστος ή Χιζρ. Μετά πήρε το όνομα Χαϊρεντίν και έγινε αγγειοπλάστης κοντά στον πατέρα του.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σο Μέγα Σαλονίκη: Ποντιακό τραγούδι που υμνεί την πρωτεύουσα της Μακεδονίας


Πολύ παλιό Ποντιακό τραγούδι - πάνω στο ρυθμό του Διπάτ - από την περιοχή του Ινπέμπο (ή Ίνεμπολ) του Ποντού. Το βασικό θέμα του είναι το "Άσπειρος Θάλασσας", το Σάββατο (= η Θεσσαλονίκη) και το προσκύνημα στον Άγιο πρόεδρό της, δηλ. στο Άγιο Δημήτριο. Όλα αυτά, μέσα από τα μάτια μιας πεντάμορφης Σαλονικιάς που σέρνει το χορό. Πρόκειται για ένα ακόμα τραγούδι που γοητεύει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ανάμεσα σε τόσα και τόσες που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ETOΣ 1784 ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΑΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Ο Άγιος Δημήτριος ήταν όμορφος στην όψη, δυνατός στο σώμα και σεμνός στα ήθη. Εικοσιπέντε χρονών, εργαζόταν στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης σ’ ένα οινοπωλείο, που άνηκε στον Χριστιανό Χατζή Παναγιώτη.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Μοναδικό ντοκουμέντο: Τοιχογραφία του 1568 στο Άγιον Όρος χαρακτηρίζει τον Αλέξανδρο ως «βασιλέα των Ελλήνων»


αναδημοσίευση από: https://www.pentapostagma.gr

Η τοιχογραφία χρονολογείται από το 1568 και βρίσκεται στην Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Η Μονή Δοχειαρίου φαίνεται ότι ανάγεται στα πρώτα χρόνια του 11ου αιώνα.
Από τη μιά μεριά λέει «Βασιλεύς Ελλήνων Αλέξανδρος» και από την άλλη «Βασιλεύς Ρωμαίων Αύγουστος».

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Η προφητεία του Αισχύλου για τους Έλληνες

«Η ναυμαχία της Σαλαμίνος». Πίνακας του Γερμανού ζωγράφου Wilhelm von Kaulbach (1805 – 1874)

«Εκεί τους περιμένουν τα πιο μεγάλα κακά να πάθουν, πληρωμή για την αυθάδεια και τις σκέψεις που θεόν δεν λογαριάζουν· γιατί στην χώρα την ελληνική σαν ήρθαν, των θεών τ' αγάλματα να ξεγυμνώσουν δεν ντρέπονταν και τους ναούς να κάψουν. Κι οι βωμοί αφανισμένοι και των θεών τα ιερά είν' από ρίζα, ανάκατα, αναποδογυρισμένα από θεμέλια. [...] Και νεκρών σωροί και στην τριτόσπορη γενιά άφωνα θα φανερώσουν στα μάτια των ανθρώπων πως δεν πρέπει, θνητός σαν είναι, νά'ναι περήφανος πέρα απ' το μέτρο· γιατί η υπεροψία, σαν ανθίση, θα καρπίση της καταστροφής το στάχυ, απ' όπου γεμάτο κλάμα θέρισμα θερίζει».

Αισχύλου «Πέρσαι», στ. 807-822, εκδόσεις Πάπυρος, σελ. 77

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκαν στην Κέα τα παρασιτικά σκουλήκια του Ιπποκράτη


Βρετανοί και Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν αυγά παρασιτικών σκουληκιών μέσα σε αρχαία κόπρανα που βρέθηκαν σε ανασκαφές τάφων στις τοποθεσίες Αγία Ειρήνη και Κεφάλα της νήσου Κέας (Τζιάς).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...