Η εικόνα πίσω από τον τίτλο αποτελεί έργο του Θεόφιλου Κεφαλά - Χατζημιχαήλ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Το μεγαλύτερο άγνωστο τείχος της Αττικής σε άριστη κατάσταση (Video)


 Πρόκειται για τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης Μίνωα. Η Μίνωα ήταν αποικία κρητών στη γη της Αττικής και είχε σκοπό την είσοδο τους στην ευρύτερη περιοχή για τον εμπορικό και πολιτικό της έλεγχο, όπως εξάλλου συνήθιζαν να κάνουν οι Μινωίτες σε μεγάλη τμήματα παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου.

 Για την ιστορία, εκτεταμένες περιοχές της χερσαίας Ελλάδας βρέθηκαν υπό τη Μινωική πολιτική κυριαρχία, όπως αποδεικνύουν ο μύθος του Θησέα στον οποίο η Αθήνα παρουσιάζεται ως υποτελής της Κρήτης πληρώνοντας μάλιστα φόρο αίματος και η δράση Μινωιτών - Κουρήτων (Κρητών) ηρώων σε πολλές άλλες περιοχές, η γνωστή μεταφύτευση του Μινωικού πολιτισμού στην ηπειρωτική χώρα από την οποία άλλωστε γεννήθηκε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός κ.ά. Οι Κρητικές, λοιπον, ναυτικές εγκαταστάσεις στις Μακρόνησο και Μινώα Μεγαρίδος πιθανόν επιτηρούσαν την Αττική. 

 Το τείχος σήμερα φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί τόσο από το ελληνικό κράτος, όσο και από αρχαιολογικές εταιρίες, ενώ δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια για τουριστική εκμετάλλευση και πολιτισμική ανάδειξη. 



του Διονύση Μουζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...